Bij Voorstroom willen we graag sociale en duurzame impact maken en daarom zijn we erg trots dat Jeroen op vrijdag 15 november 2024 een Klimaatdeal heeft getekend voor een samenwerking met gemeente Den Haag. Deze Klimaatdeal draagt niet alleen bij aan een duurzamere toekomst maar ook aan energierechtvaardigheid. Het hoofddoel van deze samenwerking is dan ook: een rechtvaardige energietransitie voor iedereen.
We gaan er namelijk voor zorgen dat 125 000 huishoudens in de gemeente Den Haag toegang krijgen tot zonnepanelen. Dit gaat om huishoudens voor wie dit eerst geen optie was omdat ze in een flat wonen en geen eigen dak hebben of omdat ze huren. Hoe willen we dit realiseren? We gaan ervoor zorgen dat VvE’s hun daken coöperatief kunnen inzetten door deze vol te leggen met zonnepanelen waar leden van de VvE aan kunnen deelnemen en die ook sociaal worden aangeboden. Door hiervoor de software van Voorstroom te gebruiken nemen we de administratieve rompslomp weg en maken we dit haalbaar.
Toegang tot daken
Deze aanpak zorgt ervoor dat dakoppervlaktes die tot nu toe niet ingezet werden voor zonnepanelen, bereikbaar worden. Gezien de nieuwe wetgeving rondom het plaatsen van zonnepanelen is dit erg gunstig. In totaal gaat dit om erg veel dakoppervlakte, want er zijn namelijk 26 200 VvE’s in Den Haag. Dat betreft bijna 50% van alle huishoudens in Den Haag, dus op deze manier kan er veel impact worden gemaakt in de gemeente.
Doelen bereiken
We gaan samenwerken met de afdelingen Sociale Zaken, Gebouwde Omgeving en Energietransitie van de gemeente Den Haag en met Duurzaam Den Haag. Deze deal is opgesteld zodat de doelen uit het Haags Klimaatakkoord bereikt kunnen gaan worden, met als hoofddoel een klimaatneutraal Den Haag in 2030. Door coöperatieve daken te verduurzamen door tooling aan te bieden die Voorstroom gaat ontwikkelen draagt dit project bij aan dit doel.
Pilot
Met drie coöperaties gaan we een pilottraject in om de tooling zo toegepast en efficiënt mogelijk te maken. Het doel is een volledig geautomatiseerd proces waarbij een VvE volledig zelfstandig het proces kan uitvoeren en beheren. We willen dat VvE daken altijd 100% worden vol gelegd. Dit zal zorgen voor overcapaciteit, die we willen gebruiken om bij te dragen aan energierechtvaardigheid. De extra kWh die worden opgewekt willen we schenken aan mensen die het hardst geraakt worden door energiearmoede binnen de gemeente. Dit wordt deels gefinancierd door het Slimme Strandnet-project waar Voorstroom ook partner in is.
Aan de slag
Het team is samengesteld, de doelstelling is duidelijk en de werkwijze ligt klaar. We zijn enthousiast om hiermee aan de slag te gaan en hopen hiermee ook andere gemeenten te inspireren. Als je meer wilt weten over dit project of andere mooie kansen ziet in een samenwerking met Voorstroom, neem dan contact met ons op.
Klimaatdoelen halen in Den Haag: zo doen we het duurzaam en rechtvaardig
Bij Voorstroom willen we graag sociale en duurzame impact maken en daarom zijn we erg trots dat Jeroen op vrijdag 15 november 2024 een Klimaatdeal [...]
Geen zonneparken meer op landbouwgrond
Met oog op schaarse ruimte in Nederland is er besloten dat er in principe geen zonneweides en -parken meer mogen worden aangelegd op landbouw- en [...]
Goed nieuws! Voorstroom is nu ODA
Sinds november 2023 is Voorstroom een ODA. ODA staat voor Overige Diensten Aanbieder. Wat dat inhoudt en wat dit betekent voor gebruikers van Voorstroom leggen [...]