Collectief goed geregeld,

samen verder

Missie Voorstroom:
Samen de lokale duurzame energietransitie versnellen

De energiemarkt ondergaat een enorme transitie. Energiecollectieven spelen een steeds belangrijkere rol in de omschakeling van fossiele energie naar duurzame, lokaal opgewekte energie. We geloven in de kracht van samen, lokaal en duurzaam en helpen graag professionaliseren: ‘collectief goed geregeld’ met Voorstroom.

Voorstroom wil de lokale duurzame energietransitie versnellen door lokale energiecollectieven digitaal te ondersteunen en te professionaliseren. Ons doel: iedereen in staat stellen een lokaal energiecollectief te starten en te laten groeien.

0+
collectieven
0+
deelnemers
0+
geslaagde projecten

Even voorstellen: Voorstroom

Voorstroom is een initiatief van The Code Crew, ontstaan als software startup binnen Business Innovation Campus De Gasfabriek, in Deventer. Voorstroom is zowel software als platform voor lokale energiecollectieven en is in samenwerking met onder andere collectieven en energieleveranciers tot stand gekomen. Voorstroom is volledig toegespitst op collectieven en we ontwikkelen de software zelf, met korte lijnen naar klant en energiemarkt. Zo blijven we continu aansluiten op de vraag en kunnen we snel stappen maken om onze platform en software te verbeteren.

Ontstaan vanuit vraag collectieven

In 2016 is vanuit De Gasfabriek in innovatiesessies rondom het thema duurzame energie vastgesteld dat er behoefte is aan IT-ondersteuning voor energiecollectieven, in de verschillende fases van het initiatief. Dit is vervolgens getest bij bestaande lokale energiecollectieven. In samenwerking met deze en later andere collectieven verspreid over Nederland is Voorstroom ontwikkeld en doorontwikkeld.

Samenwerkingspartners

Naast alle collectieven waarmee we samenwerken hebben we een aantal vaste samenwerkingspartners. Met trots presenteren we ze aan je.

BIC De Gasfabriek: De Gasfabriek is de Business Innovation Campus waar wij gevestigd zijn. Ervaren ondernemers adviseren ons en zetten ervaring, kennis en netwerk in om de impact en het bereik van Voorstroom te vergroten.

HanzeNet: HanzeNet brengt lokaal vraag en aanbod bij elkaar door productie, opslag, consumptie en netwerkcapaciteit slim op elkaar af te stemmen. HanzeNet en Voorstroom werken al jaren samen aan de toepassing hiervan bij lokale energie coöperaties.

INNAX: In 2019 zijn we met INNAX gaan samenwerken om er voor te zorgen dat huurders in Nederland die niet kunnen meedoen aan de energietransitie omdat ze niet de middelen of een eigen dak hebben, ook een kans krijgen om te participeren. Inmiddels hebben we met onze projecten ruim 4.600 mensen bereikt. In deze projecten werken we samen met woningbouwcorporaties die daken van hun (appartement)gebouwen of rijtjeswoningen willen verduurzamen. We hebben lokale energiecoöperaties opgericht samen met woningcorporaties waarbij de daken vol zonnepanelen zijn gelegd. De participanten in de energiecoöperatie zijn daardoor indirect mede-eigenaar van de zonnepanelen die op de daken liggen en delen dus ook in de opbrengst.

Zie je ook samenwerkingsmogelijkheden? Neem contact op, we verbinden graag partijen, initiatieven en collectieven.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Door je in te schrijven bevestig je dat we je ongeveer 4 keer per jaar een nieuwsbrief mogen sturen met de laatste ontwikkelingen en updates.