Sinds november 2023 is Voorstroom een ODA. ODA staat voor Overige Diensten Aanbieder. Wat dat inhoudt en wat dit betekent voor gebruikers van Voorstroom leggen we uit in dit artikel.

Een ODA of ODA-dienstverlener is een bedrijf dat toestemming heeft om meterstanden van slimme meters van kleinverbruikers op te vragen bij de netbeheerder. Dit gebeurt uiteraard alleen met toestemming van de eigenaar van de slimme meter. Zodra die is verleend, kan de ODA de gegevens op afstand uitlezen en zo inzicht krijgen in het verbruik of de teruglevering van een kleinverbruiker.

Meer inzicht en controle

Doordat Voorstroom nu ook een ODA is, is het mogelijk geworden dat we dagelijks de meterstanden en het energieverbruik kunnen inzien van de dag ervoor (indien hier toestemming voor is verleend). Deze data wordt vervolgens geanalyseerd en de resultaten worden gedeeld met de eigenaar van de slimme meter. Zo kunnen we meer inzicht geven in het verbruik en de opwek.

Doordat we nu zelf ODA zijn, hebben we meer controle over de opwekdata die in Voorstroom weergegeven wordt. Voordat we zelf ODA waren, vroegen we gegevens op via een andere partij, waardoor we afhankelijk van hen waren en geen grip hadden op storingen. We hebben nu meer grip op de gegevens en kunnen daardoor beter inzichten opdoen.

Met oog op de nieuwe energiewet zijn we ook erg blij dat we nu zelf meetgegevens kunnen uitlezen. Voor energiecoöperaties gaat het noodzakelijk worden om de slimme meter van participanten uit te kunnen lezen zodat ze zelf met de energie kunnen handelen. Hierin kan Voorstroom er nu voor zorgen dat de gegevens toegankelijk en inzichtelijk zijn.

Goed geregeld

De certificatie voor een ODA wordt gedaan door Energie Data Services Nederland (EDSN). Dit is een samenwerkingsplatform dat namens netbeheerders de toegang tot de slimme meter data beheert. Zij hebben ons de ODA-certificering verstrekt, waarvoor wij aan verschillende eisen moesten voldoen, waaronder het goed omgaan met privacy gevoelige data volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Er is een gedragscode voor ODA’s opgesteld, om te waarborgen dat er voldaan wordt aan de AVG en zodat alle ODA’s op een zelfde manier functioneren. Vanuit deze gedragscode is bepaald dat de persoonlijke meetgegevens door de ODA gebruikt kunnen worden om adviezen te geven over besparing en efficiëntere teruglevering. Op basis van het verbruik kunnen ze de kleinverbruiker informeren en vragen beantwoorden.

Gebruik maken van het ODA-schap

Doordat we nu zelf ODA zijn en niet langer de gegevens op hoeven te vragen bij een derde partij, kunnen we de gebruikers van Voorstroom beter van dienst zijn. In het eerste half jaar van 2024 zullen we bestaande projecten over gaan zetten naar onze eigen ODA en nieuwe projecten zullen hier automatisch onder vallen. Het gaat hier alleen om kleinverbruikaansluitingen.

Uiteindelijk zullen we alles volledig integreren in het platform en voor nu zullen we makkelijker en sneller kunnen schakelen. Wil je meer weten over wat dit voor jouw energiecoöperatie betekent? Neem dan contact met ons op.

Published On: 7 december 2023Categories: Algemeen, Collectieven, EnergienieuwsViews: 1057

Goed nieuws! Voorstroom is nu ODA

Sinds november 2023 is Voorstroom een ODA. ODA staat voor Overige Diensten Aanbieder. Wat dat inhoudt en wat dit betekent voor gebruikers van Voorstroom leggen [...]

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Door je in te schrijven bevestig je dat we je ongeveer 4 keer per jaar een nieuwsbrief mogen sturen met de laatste ontwikkelingen en updates.