Kerst is niet alleen de periode van samen zijn, cadeautjes en lekker dineren. De Kerstgedachte en iets doen voor iemand die het wat minder heeft is ook iets waar we in december graag bij stilstaan. En niet alleen in december, want energie-rechtvaardigheid staat het hele jaar hoog op onze agenda.

Sommige coöperaties en projecten zullen dit jaar veel winst hebben gemaakt doordat ze hun energie konden verkopen voor de hoge marktprijzen. We zien dat er coöperaties zijn die acties opzetten om deze winst te delen. Misschien heb je daar zelf ook al eens over nagedacht. We hopen je te inspireren om de winst ook deels ten goede te laten komen aan mensen voor wie het moeilijker is om deel te nemen aan de energietransitie.

Delen

Een deel van de winst zou bijvoorbeeld geschonken kunnen worden, maar er zijn ook andere mogelijkheden die langdurige impact hebben. Je zou als coöperatie bijvoorbeeld kunnen nadenken over een manier waarop minima goedkoper mee zouden kunnen doen aan een toekomstig project. Een deel van de winst zou gereserveerd kunnen worden om dit te realiseren. Als Voorstroom denken we hierin graag met je mee.

Impact

We proberen niet te pretenderen dat de situatie voor iedereen hetzelfde is. Niet alle coöperaties en projecten zullen dit jaar zo geprofiteerd hebben van de hoge energieprijzen, door contracten en afspraken die al vast stonden. Participanten kunnen de gemaakte winst zelf misschien ook goed gebruiken om hun eigen hoge energierekening te betalen. Kijk daarin naar je eigen situatie en of het mogelijk is om maatschappelijke impact te maken.

Mooi initiatief

Laatst viel ons dit nieuwsbericht over Almeerse Wind op. De twee molens van deze burgercoöperatie leveren dit jaar tonnen meer op dan verwacht. Met een deel van deze opbrengst willen ze gezinnen gaan helpen die in de problemen komen door de hoge energieprijzen. Het bestuur heeft de leden gevraagd om met ideeën te komen, zodat er samen kan worden besloten wat ze met het geld gaan doen.

Energie-rechtvaardigheid

Bij Voorstroom zijn we niet alleen bezig met het begeleiden van (beginnende) energiecollectieven, maar werken we ook aan projecten die bijdragen om de energie-onrechtvaardigheid te bestrijden. Zo hebben we projecten opgezet waarbij minima voor een symbolisch bedrag zonnepanelen kunnen aanschaffen en zo kunnen meeprofiteren van de energietransitie. We hebben hier dus al ervaring mee en denken graag mee als je met jouw project of coöperatie ook graag een maatschappelijk doel wilt steunen met de winst van 2022.

We kijken terug op een mooi jaar waarin we veel hebben kunnen bereiken en hopen dit voort te zetten in 2023. Fijne Kerstdagen gewenst en op naar een energiek nieuw jaar!

Published On: 15 december 2022Categories: Algemeen, Collectieven, EnergienieuwsViews: 1663

Goed nieuws! Voorstroom is nu ODA

Sinds november 2023 is Voorstroom een ODA. ODA staat voor Overige Diensten Aanbieder. Wat dat inhoudt en wat dit betekent voor gebruikers van Voorstroom leggen [...]

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Door je in te schrijven bevestig je dat we je ongeveer 4 keer per jaar een nieuwsbrief mogen sturen met de laatste ontwikkelingen en updates.