Sinds 2017 ondersteunen wij als Voorstroom energiecoöperaties om hen met ons software-platform op weg te helpen in de energietransitie. Dit doen met veel trots, maar in 2019 begon het ons op te vallen dat een grote groep in Nederland niet kan participeren in deze coöperaties vanwege de financiële voorinvestering die het vraagt. Daar wilden we graag verandering in brengen en daarom hebben we de handen ineen geslagen met INNAX.

Samenwerking met INNAX

INNAX zet zich in om gebouwen te verduurzamen en helpt woningcorporaties in het opzetten van energiecoöperaties. De afgelopen jaren is INNAX, samen met woningcorporaties, meerdere energiecoöperaties voor bewoners van sociale huurwoningen gestart op basis van de postcoderoosregeling. Als Voorstroom hebben wij dit technisch en administratief ondersteund. Inmiddels hebben we onze aanpak aangepast op de SCE-regeling (omdat de postcoderoosregeling is afgeschaft).

Zonnepanelen voor sociale huurders

Door deze samenwerking kunnen bewoners van sociale huurwoningen eigenaar worden van zonnepanelen op collectieve daken, en hier ook de vruchten van plukken. Maar hoe realiseren we dat? Want hoe kun je eigenaar worden van een zonnepaneel als je daar geen geld voor hebt of geen eigen dak?

In onze projecten werken we samen met woningbouwcorporaties die daken van hun (appartement)gebouwen of rijtjeswoningen willen verduurzamen. We hebben lokale energiecoöperaties opgericht samen met woningcorporaties waarbij de daken door recht van opstal vol zonnepanelen zijn gelegd. Huurders worden participant van deze energiecoöperaties en kopen voor een symbolisch bedrag zonnepanelen op deze collectieve daken. De energiecoöperatie leent geld voor de aanleg van de zonnedaken en betaalt dit over de looptijd van het project, 15 jaar, af. De netto opbrengst die na aftrek van de exploitatiekosten overblijft komt direct bij de participanten terecht.

Opbrengst

Doordat de zonnepanelen voor een symbolisch bedrag aangeboden worden valt voor huurders de voorinvestering weg waardoor iedereen kan meeprofiteren van de energietransitie. De zonnepanelen zorgen in hun levensduur voor de aflossing van de aanlegkosten en laten de deelnemers jaarlijks profiteren van de opbrengst. Ook dragen de huurders zelf geen risico, want de lening voor de zonnepanelen staat niet op hun naam.

Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat wanneer de energieprijs stijgt, ook de opbrengst voor de verkochte stroom meestijgt, en omgekeerd. Zo ondersteunen we deze mensen automatisch extra als de energieprijs hoog is en ze dit het meeste nodig hebben. Een ander voordeel is dat onbenutte daken verduurzaamd worden.

Sneeuwbaleffect

Op deze manier kan iedereen meeprofiteren van de energietransitie en wordt de impact van de energietransitie ook groter. We zien namelijk dat deelnemers enthousiast worden zodra ze merken dat het wat oplevert. Doordat de participanten zijn aangesloten bij een coöperatie, is er een aanspreekpunt en gaan ze het gesprek aan over energiebesparende maatregelen. Zo zijn er veel coöperaties die daardoor collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld waterbesparende douchekoppen of ledverlichting organiseren. Ook wordt door sommigen collectief geïsoleerd en worden informatiebijeenkomsten gefaciliteerd.

Groei

Inmiddels hebben we al een kleine 5000 sociale huurders kunnen laten deelnemen aan de energietransitie en dit aantal zal flink groeien in de toekomst. We zijn namelijk druk bezig om deze aanpak op meerdere plekken in Nederland uit te rollen, zo is energiecoöperatie Maasstroom nu open voor inschrijvers.

Daarnaast zijn we bezig in Den Haag, waar we via een Startup in Residence programma waar we op dit moment bezig zijn om daken te vinden voor zonnepanelen en energiecoöperaties op te zetten waardoor minima ook deel kunnen nemen aan de energietransitie.

Published On: 31 mei 2023Categories: Collectieven, EnergienieuwsViews: 892

Goed nieuws! Voorstroom is nu ODA

Sinds november 2023 is Voorstroom een ODA. ODA staat voor Overige Diensten Aanbieder. Wat dat inhoudt en wat dit betekent voor gebruikers van Voorstroom leggen [...]

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Door je in te schrijven bevestig je dat we je ongeveer 4 keer per jaar een nieuwsbrief mogen sturen met de laatste ontwikkelingen en updates.