Voorstroom heeft een nieuwe module ontwikkeld speciaal voor de SCE regeling. Deze module kan gebruikt worden voor projecten waarbij de SCE subsidieregeling van toepassing is. Gebruik maken van deze subsidie kan veel opleveren, maar brengt ook meer administratie met zich mee. Met deze nieuwe module maken we dit zo makkelijk mogelijk en houden we samen met coöperaties de blik op de toekomst.

Wat is SCE?

SCE staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Deze subsidie wordt verstrekt door het RVO en is bedoeld voor energiecoöperaties of VvE’s die hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken. Het is een exploitatiesubsidie, wat betekent dat de subsidie wordt uitgekeerd in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. De subsidie vult het gat op tussen de basisenergieprijs (het bedrag dat nodig is voor rendabele energieopwekking) en het correctiebedrag (de marktprijs van energie).

Nieuwe module

Voorstroom bood al de mogelijkheid om coöperaties in te schrijven die gebruik maakten van de SCE-regeling. Met de nieuwe SCE-module is het mogelijk om ook de financiële afhandeling in Voorstroom te regelen. Je krijgt inzicht in hoeveel subsidie je ontvangt, stelt in een handomdraai facturen op en houd eenvoudig overzicht over het financiële reilen en zeilen van je energiecoöperatie. Facturen en uitbetalingen komen in het totaaloverzicht te staan en kunnen worden gebruikt om een SEPA-bestand te maken. Dit houdt het financiële beheer overzichtelijk.

Opbouw SCE

In het overzicht ‘Opbouw SCE’ is te zien wat de basisenergieprijs, marktvergoeding en het correctiebedrag zijn. De basisenergieprijs, het basisbedrag en het correctiebedrag worden vastgesteld door de RVO. Wij voeren deze bedragen in, in Voorstroom (net als de energiebelasting voor PCR). Coöperaties hoeven alleen nog de marktvergoeding (Prijs per Garantie van Oorsprong) op te geven voor de berekening. In dit overzicht wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel subsidie per kWh er ontvangen kan worden.

Opbrengsten uit Garanties van Oorsprong

In het overzicht ‘Opbrengsten uit Garanties van Oorsprong’ vind je de opbrengst van de geproduceerde energie.

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal document waarin staat waar, wanneer en uit welke bron energie is opgewekt. Een mWh groene energie is goed voor 1 GvO. Door de GvO weet je dat de energie die je koopt, echt groen is.

Totaal overzicht

In het totaaloverzicht vind je onder andere de opbrengsten uit verkoop GvO’s en subsidie. Op basis hiervan kunnen (credit)facturen worden gegenereerd. Dit functioneert vergelijkbaar met een boekhoudprogramma. Facturen kunnen in batches worden aangemaakt en als batch worden gedownload voor de import naar een boekhoudprogramma.

De facturen en uitbetalingen komen vervolgens ook in het totaaloverzicht te staan. Daarmee krijg je inzicht in het gehele project. De facturen worden gebruikt om een SEPA bestand te genereren zodat uitbetalingen makkelijk geregeld kunnen worden.

Blik op de toekomst

Dit is wat de SCE-module van Voorstroom op dit moment kan bieden. We blijven altijd vooruit kijken en daarom nemen we ook de stroomhuishouding van het project mee. Dat kan namelijk interessant zijn zodra coöperaties zelf stroom mogen gaan leveren aan hun leden, zoals nu al in de conceptteksten van de nieuwe energiewet staat. Door deze administratie nu al onderdeel van Voorstroom te maken, kunnen we hier in de toekomst snel op inspelen en de slimme meters van participanten in het systeem zetten.

Heb je interesse in of vragen over de SCE-module van Voorstroom, neem dan contact met ons op. We staan graag voor je klaar.

Published On: 10 juni 2023Categories: Energienieuws, ProductupdatesViews: 1239

Goed nieuws! Voorstroom is nu ODA

Sinds november 2023 is Voorstroom een ODA. ODA staat voor Overige Diensten Aanbieder. Wat dat inhoudt en wat dit betekent voor gebruikers van Voorstroom leggen [...]

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Door je in te schrijven bevestig je dat we je ongeveer 4 keer per jaar een nieuwsbrief mogen sturen met de laatste ontwikkelingen en updates.