Selecteer een pagina

Voorstroom is een platform ontwikkeld door The Code Crew, één van de start-ups van De Gasfabriek. Net als iedere start-up van De Gasfabriek, heeft ook The Code Crew coaches, zoals Harry Romkema en Rob ten Berge, twee van de initiatiefnemers van De Gasfabriek. Rob vertelt hoe De Gasfabriek tot stand is gekomen en hoe het is om aan de wieg van Voorstroom te hebben gestaan.

Ontstaan De Gasfabriek
‘De Gasfabriek is in 2015 ontstaan uit een initiatief van in totaal 8 co-founders die zich enerzijds richten op innovatie met  start-ups, zoals The Code Crew en daarnaast op vastgoed en terreinontwikkeling. Inmiddels zijn er meer dan 12 start-ups gevestigd, die zich allemaal richten op schaalbare IT-oplossingen. Hierbij is de strategie van De Gasfabriek om een incubator te vormen waarin verschillende start-ups samenwerken en samen een invulling geven aan de gedeelde visie.’

Toekomst De Gasfabriek
‘Wij willen uiteindelijk doorgroeien naar dé plek in Oost-Nederland om te innoveren, zowel voor studenten en ondernemende mensen als (grote) bedrijven en overheidsinstellingen. Voor innovatie en samenwerking met start-ups heeft De Gasfabriek inmiddels lidmaatschappen en samenwerkingen met ondernemingen en overheidsinstanties zoals de Rabobank, Witteveen+Bos, Nefit Bosch, Kroese Wevers, Gemeente Deventer en Greenchoice.’

Rol binnen De Gasfabriek
‘Ik heb voor grote IT-bedrijven gewerkt en heb 20 jaar geleden mijn eigen “start-up” in de IT Consultancy opgericht. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid naar een onderneming met meer dan 45 consultants, heb ik mijn juridisch eigenaarschap overgedragen en zal ik per 2019 gefaseerd afscheid nemen, waardoor ik nog meer tijd vrij kan maken voor De Gasfabriek. Vanuit mijn ervaring als IT-ondernemer en met mijn kennis van de energiesector, richt ik mij vooral op de start-ups op dit gebied, zoals Voorstroom en Hanzenet. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de marketing van De Gasfabriek, waar ik erg plezierig samen werk met Gasfabriek start-up De Brandeniers.’

Voorstroom als regieplatform
‘Voorstroom is het IT-regieplatform, waarmee we regisseur willen worden van de nieuwe energieketen. Hierin staat de eindgebruiker centraal, zowel wat betreft energieproductie als -consumptie. Met Voorstroom willen we het voor iedereen eenvoudig maken om een energiecollectief te starten en het zelf produceren van energie op eigen dak of elders bereikbaar te maken. Eigenlijk leveren we de infrastructuursoftware waarmee we de energietransitie versnellen. Met Voorstroom voorzien we energie-initiatieven van een kennis- en organisatieplatform, waarmee lokale energiecollectieven professioneel geëxploiteerd worden. Te beginnen bij de energiecollectieven en uiteindelijk met aanvullende diensten van andere energie start-ups zoals Hanzenet en de Zonfabriek van De Gasfabriek.’

Grootste voordelen van Voorstroom
‘Voorstroom is uniek, het is daadwerkelijk al operationeel én heeft inmiddels een behoorlijk marktaandeel bij toonaangevende energiecoöperaties. Het is bewezen functioneel en het prijsmodel kent een zeer lage instap. Met Voorstroom heb je meer dan alleen de ledenadministratie in huis, er zijn veel uitbouwmogelijkheden en vernieuwingen. En niet onbelangrijk, als je wilt kun je per vanmiddag live.’

Toekomst van Voorstroom
‘De toekomst van Voorstroom zie ik zonnig en energiek! Voorstroom gaat naar de volgende fase van start-up naar scale-up. Hierbij wordt Voorstroom uiteindelijk onderdeel van een energie-incubator en nemen zij als serieuze nieuwe energiepartij een leidende positie in de energiemarkt in, met als motto “local energy goes global”!
Met een uitgekiende strategie van distributie (vergroten marktaandeel), binden (extra diensten en producten) en regisseren (keten vertegenwoordiger en belangenbehartiger), wordt Voorstroom hét IT-regieplatform voor de energietransitie!’


Rob ten Berge, De Gasfabriek